DEF-jubel: 100 millioner kroner til fremtidens faglærte
Nordea-fonden øremærker 100 millioner kroner til moderne faciliteter på landets erhvervs- og FGU-skoler. DEF-formand Benny Yssing glæder sig over donationen, som han mener er en håndsrækning til fremtidens faglærte og den grønne omstilling
Fagbevægelsen og ikke mindst Lærlingeoprøret med blandt andre tidligere formand for Dansk El-Forbund Ungdom Mathias Vinholt i spidsen har råbt op om problemet med utidssvarende udstyr og dårlig undervisning på landets erhvervsskoler.
Nu kommer Nordea-Fonden, der støtter projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur, så med en stor økonomisk håndsrækning til de trængte erhvervsskoler. Nordea-fonden har oprettet Værkstedspuljen på 100 millioner kroner til landets erhvervs- og FGU-skoler, oplyser Nordea-Fonden i en pressemeddelelse.
Skolerne kan søge penge til at etablere og opgradere faciliteter, investere i topmoderne teknologisk udstyr og maskiner eller til at kompetenceudvikle sine undervisere.
- Værkstedspuljen er vores bidrag til at højne kvaliteten og øge gennemførslen på håndværksuddannelserne og FGU. Vi ønsker at sende et stærkt signal til unge om, at faglige uddannelser er vigtige og værdifulde, og at alle faglærte kan være stolte af deres håndværk, siger Henrik Lehmann Andersen, der er administrerende direktør i Nordea-fonden.
Med sine 100 millioner kroner udgør Værkstedspuljen den største pulje i Nordea-fondens historie. Skolerne kan indtil 26. oktober 2023 søge om minimum en million kroner i støtte pr. projekt. Det kan for eksempel være til nye maskiner, robotter og 'motiverende rammer’.
I Dansk El-Forbund glæder forbundsformand Benny Yssing sig over initiativet og donationen fra Nordea-Fondens Værkstedspulje.
- Pengene falder på et tørt sted, og det er virkelig glædeligt, at Lærlingeoprørets og fagbevægelsens opråb om mangel på moderne udstyr på erhvervsskolerne er blevet hørt. Ud over vores kommende faglærte elektrikere og andre faggrupper er donationen en håndsrækning til den grønne omstilling, som fremtidens faglærte skal føre ud i livet. Jeg vil på det kraftigste opfordre erhvervsskoler, der uddanner elektrikere, til at få søgt denne her pulje, siger forbundsformanden.
Nordea-fonden stiller krav om, at alle ansøgere fokuserer på bæredygtighed. For eksempel ved at søge støtte til maskiner og udstyr, som bidrager til mindre klimabelastning, grøn omstilling eller på anden vis klæder eleverne på til bæredygtig praksis.
Fakta om Nordea-fondens Værkstedspulje:
- Puljen er på 100 mio. kr. og kan søges indtil 26. oktober 2023. Ansøgerne får svar medio december 2023. Der kan søges fra 1 mio. kr. og op pr. projekt.
- Der kan søges om støtte til etablering og opgradering af værksteder, køb og leje af maskiner og udstyr samt kompetenceudvikling af undervisere.
- Puljen kan søges af FGU-skoler (den forberedende grunduddannelse) og Erhvervsskoler med fag inden for de definerede hovedområder: 1) Teknologi, byggeri og transport, 2) Fødevarer, jordbrug og oplevelser, og 3) Kontor, handel og forretningsservice.
- Nordea-fonden har et almennyttigt formål og støtter projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Fonden forventer at uddele 700 mio. kr. i 2023.
- Nordea-fonden samarbejder med Tietgenfonden, som også støtter initiativer til gavn for håndværksfagene.
Læs mere på www.nordeafonden.dk/vaerkstedspuljen.