Flere skoler har stadig meget at lære om el-sikkerheden

Børn og unge er ikke altid opmærksomme på risikoen for at få stød. Derfor skal elinstallationerne på skoler og uddannelsessteder være i orden – men der er et stykke vej endnu, konstaterer Sikkerhedsstyrelsen

31 påbud blev det til i 2021, da Sikkerhedsstyrelsen besøgte en række skoler og undervisningssteder, oplyser styrelsen på sin hjemmeside.

I den positive ende faldt antallet af påbud omkring el-sikkerheden til næsten det halve, nemlig til 17, i 2022. I den negative ende nåede de kun op på syv, når de talte steder, hvor der ikke var brug for enten at give vejledning eller påbud.

Der var altså kun en god håndfuld af de 101 kontrolsteder, der havde fuldt ud styr på el-sikkerheden.

Vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen finder det ekstra problematisk, når el-sikkerheden halter på skoler og andre steder, hvor det først og fremmest er børn, der færdes.

– Børn og unge er ikke altid opmærksomme på risikoen for at få stød, så derfor skal elinstallationerne være i orden. Selv om vi har givet færre påbud for alvorlige overtrædelser i 2022 end året før, er der stadig alt for mange uddannelsessteder, der ikke har styr på deres el-installationer.

En generel problemstilling var manglende vedligeholdelse af eltavler og installationer, og på ti procent af de kontrollerede steder var der ikke installeret RCD’er. Der var også flere steder, hvor belysningen ikke var opdelt på flere RCD’er, som er kravet, når der er tale om lokaler til mange mennesker.

– Vi tænker ikke altid over, hvilken betydning RCD’erne har, for så længe alt er i orden, har vi ikke brug for dem. Men det er afgørende for vores sikkerhed, at der er en RCD, der kan afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl et sted i installationen. Ellers risikerer vi at få strømmen gennem os og få livsfarlige elektriske stød, siger Evy Boe Madsen.

Sikkerhedsstyrelsen vil nu sende information og gode råd om el-sikkerhed til kommunernes tekniske forvaltninger, der har ansvar for de kommunale bygninger, samt til foreningen Danmarks Private Skoler og foreningen Danske Konferencecentre. Her vil man opfordre til at få kontrolleret, at el-installationerne er i orden, så børn og unge kan færdes uden risiko for at få stød.

Kontrollerne i tal:

2021:   110 kontrolbesøg med OK til otte, vejledninger til 71 og påbud til 31

2022:   101 kontrolbesøg med OK til syv, vejledninger til 77 og påbud til 17

Sikkerhedsstyrelsen vil også i 2023 kontrollere el-installationer på uddannelsessteder.