Nyt advarselskort på jordspyd skal forhindre ulovlig flytning og påbud

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer med ny kampagne til en udvidet dialog mellem el-installatører og byggeledelse for at sikre, at jordspyd kun flyttes af en autoriseret el-installatør – ikke af andre byggearbejderne

Manglende jordforbindelse var den fejl, som medførte flest påbud, da Sikkerhedsstyrelsen besøgte en række af landets byggepladser i 2022. Oftest var de lange jernspyd, der giver jordforbindelsen, ikke banket langt nok ned i jorden – flere steder lå jordspyddet endda oven på jorden og har altså ingen effekt, hvis der opstår fejl på maskiner eller el-værktøj.

Det er el-installatørens ansvar, at dennes el-installationer på byggepladsen lever op til reglerne på området – og det er installatøren, der får et påbud, hvis reglerne ikke er overholdt. Derfor er det vigtigt, at det er synligt, at det er ulovligt for byggepladsens øvrige håndværkere selv at flytte et jordspyd – også selvom det står i vejen.

– Det skal være klart, at jordspyd kun må flyttes af en autoriseret elinstallatør. For sker der fejl under flytningen, er det den, der er ejer af den midlertidige el-installation, som er skyld i den manglende jordforbindelse og dermed får et påbud, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Hun opfordrer til en bedre dialog mellem el-installatører og byggeledelser omkring de gældende regler – særligt fordi en installatør ofte ikke er på byggepladsen hele tiden til at holde øje.

Samtidig søsætter Sikkerhedsstyrelsen en ny kampagne, der skal hjælpe netop el-installatører med at gøre håndværkerne bevidste om, at de ikke selv må flytte jordspyddet.

Sikkerhedsstyrelsen vil blandt andet bede el-installatørerne om tilladelse til at sætte et gult advarselskort med teksten ”Jordspyddet må ikke fjernes uden kontakt til elinstallatøren” fast på jordspyddet med en strip, når de er ude på byggepladserne. Styrelsen håber samtidig, at el-installatørerne også selv vil være interesseret i at bestille kortene hjem fra et trykfirma.

– Det er umuligt for os at komme forbi alle byggepladser og hjælpe alle elinstallatører, men vi har et håb om, at de vil se det som en investering i øget el-sikkerhed, og derfor har vi lavet en færdig trykfil, de kan hente direkte fra vores hjemmeside, siger Evy Boe Madsen.

I 2022 fandt styrelsens tilsynsførende fejl på midlertidige elinstallationer på byggepladser i tre ud af fire tilfælde. På knap hver fjerde byggeplads var fejlene så alvorlige, at elinstallatøren fik påbud om at udbedre fejlene. Evy Boe Madsen håber, at kampagnen kan være med til at give færre påbud næste år.

Fakta om tilsyn med byggepladser i 2022

  • I 2022 udførte Sikkerhedsstyrelsen 478 tilsyn med midlertidige elinstallationer på byggepladser
  • Tilsynene var uvarslede – byggepladserne fik altså ikke besked forud for besøget
  • På 131 byggepladser var alt ok
  • 232 byggepladser havde mindre fejl, der medførte vejledning
  • 115 byggepladser havde alvorlige fejl, der medførte påbud

 

Trykfilen til advarselskortet til jordspyd kan hentes HER