Pas på solen derude!
Solcreme er ikke kun en vigtig ingrediens mellem 12 og 15, når du er på stranden eller i haven. Det gælder i høj grad også, hvis du arbejder under solens stråler i hverdagen – og din arbejdsgiver skal stille den til rådighed
Sommeren er over os – og lige nu er det en sommer, der er kickstartet med masser af sol.
Arbejder du udendørs, så husk at have respekt for solens stråler, særligt når UV-indekset er 3 eller mere. Det er altså en god idé at have en solcreme med i tasken, når du kører på arbejde, for at beskytte dig bedst muligt mod hudkræft. Du kan med stor fordel også have en solfaktor-stift til læberne liggende i lommen i løbet af dagen – og bruge den jævnligt.
Tre gode råd til arbejde i solen:
• Opsæt overdækninger, hvor det er muligt, for eksempel pavilloner eller parasoller – eller planlæg at arbejde i skyggen mest muligt, når det kan lade sig gøre
• Når du er i solen, så dæk mest muligt af huden med beklædning: lange ærmer, lange bukser, arbejdshandsker samt hovedbeklædning, eksempelvis kasket med bred skygge eller en sikkerhedshjelm. Husk også at beskytte nakken. Der findes desuden godkendt arbejdstøj med beskyttelsesfaktor på 50+.
• Brug solcreme med en beskyttelsesfaktor på mindst 15 (højere ved sart hud) de steder, du ikke kan beskytte på andre måder. Påfør rigeligt. Og husk også læbepomade, gerne med faktor 30. Gentag flere gange i løbet af arbejdsdagen efter behov eller anvisninger på produktet.
Arbejdsgivers ansvar
Det er vigtigt at huske, at det er din arbejdsgiver, der har ansvar at forebygge risikoen for sundhedsskadelig udsættelse for solens stråler, når UV-indekset er 3 eller højere. Det betyder, at arbejdsgiveren skal iværksætte de forebyggende tiltag, så medarbejderne ikke udsættes for solstråling, der indebærer risiko for hudkræft. Det vil typisk være mellem kl. 12 og kl. 15 i sommerhalvåret (fra 1. april til 1. september). I disse tilfælde har arbejdsgiveren pligt til at stille solcreme til rådighed.
Modsat skal du som medarbejder naturligvis følge virksomhedens retningslinjer i forhold til beskyttelse mod solens stråler.
Kilde: Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg, der har netop udgivet et nyt faktaark med de gode råd til dig, der arbejder ude hen over sommeren:
Find faktaarket HER.