PensionDanmark og 11 andre investorer øger pres på Amazon

PensionDanmark går sammen med 11 andre danske institutionelle investorer om at øge presset på Amazon, når det gælder arbejdstagerrettigheder i selskabet

Pensionsselskabet for hovedparten af elektrikerne, PensionDanmark, er en af 12 danske institutionelle investorer, der nu går sammen om at øge presset på Amazon, når det gælder arbejdstagerrettigheder i selskabet. Det oplyser PensionDanmark i en pressemeddelelse.

Med initiativet vil PensionDanmark og de øvrige investorer i dialog med Amazon og få dokumentation for, at Amazon respekterer sine medarbejderes ret til at organisere sig i en fagforening og forhandle løn og arbejdsvilkår kollektivt.

Baggrunden er en lang række sager, hvor Amazon beskyldes for brud på arbejdstagerrettighederne, hvilket samtidig stemmer dårligt overens med selskabets egne principper på området. Derfor vil de danske investorer have Amazon til at levere en uafhængig rapport, der viser, hvordan selskabet helt konkret sikrer medarbejdernes rettigheder i praksis.

PensionDanmarks chef for ESG og Bæredygtighed, Jan Kæraa Rasmussen, udtaler:

- Vi er opløftede over, at danske investorer går sammen for at italesætte behovet for at respektere arbejdstagerrettigheder på Amazons varehuse i USA. PensionDanmark har været med i flere internationale koalitioner i forhold til Amazon, men det er første gang, at der etableres et kraftfuldt initiativ med et dansk udgangspunkt. Den danske model, som bygger på respekt for arbejdsmarkedets parters centrale rolle i samfundet, udgør et stærkt fælles udgangspunkt. Det er der perspektiver i, og nu afprøver vi potentialet over for et af verdens største selskaber.

Initiativet omfatter 12 danske institutionelle investorer, som fremover deltager i dialogen med selskabet. Kredsen består foruden PensionDanmark af Sampension, Pensam, PKA, AP Pension, AkademikerPension, Danica Pension, Danske Bank Asset Management, Nordea Investment Management, PBU, PFA og Velliv.

De i alt 12 danske investorer, som er med i dialoginitiativet med Amazon, forvalter en formue på samlet set ca. 5000 mia. kr.