Du kan blive meget syg af at arbejde med asbest
Asbest består af ekstremt små fibre, som skader lungerne ved indånding. Det kan føre til alvorlige lungesygdomme kræft og asbestose.
Hvis du skulle være blevet syg af at arbejde med asbest, er det meget vigtigt, at du kan dokumentere dit asbestarbejde. Det hjælper vi dig med. Brug blanketten til at registrere dit asbestarbejde:
Hvis du har brug for hjælp til at udfylde blanketten, er du velkommen til at kontakte din lokalafdeling. Husk også at din arbejdsgiver skal registrere i en protokol, at du har arbejdet med asbest. Registreringen skal opbevares i 40 år.
Det er ikke altid let at se, om et materiale er asbestholdig
Hvis du er i tvivl, kan du få lavet en analyse af produktet. Der findes flere analysefirmaer, som kan give dig svar inden for 24 timer. Du skal blot sende en lille prøve af materialet for at få resultatet. Din arbejdsgiver skal betale for denne prøve.
Hvor kan man finde asbest?
Engang var asbest et meget brugt byggemateriale, som du kan finde i byggematerialer fra før 1986, hvor det blev endeligt forbudt at anvende.
Inden du skal i gang med en arbejdsopgave, skal det være vurderet, om der er risiko for at møde asbesten. Bygherren, den rådgivende eller din arbejdsgiver skal således have foretaget denne vurdering, inden arbejdet sættes i gang.
Eksempler på, hvor der kan være asbest:
- I brandhæmmende ledninger og kabler
- Brandtætninger
- Om ledningerne i motorer
- I kontaktorer
- Noget gammelt el-materiel
- Væg- og loftsplader
- Isoleringsmateriale lagt ud på lofter
- Gulv- og fliselim
- Varmecentraler fra før midten af 80'erne
- Rørisolering
- Ventilationsskakter
- Tagplader
- Sålbænke
Asbestarbejde og asbestsanering
Det kræver særlig uddannelse at arbejde med asbest. Der er særlige krav til det fysiske område, der arbejdes/ryddes for asbest. Arbejdsområdet skal skiltes med "asbestarbejde", og området skal afspærres. Der hvor asbesten findes, skal den kortlægges. Der er forskel på, hvordan det bliver håndteret. Nogle steder vælger man at fjerne asbesten, og andre steder vælger man at forsegle asbesten. Som elektriker skal du være forsigtig ikke at bryde en forsegling fx ved at bore gennem et loft eller en væg.
Relevante links
Find yderligere vejledning her:
Hvis du er det mindste i tvivl, om der er asbest, der hvor du arbejder, så tal med din arbejdsmiljørepræsentant eller kontakt din lokalafdeling, hvis du har spørgsmål.